Tiyatro Yüksek Lisans Bilimsel Hazırlık Öğrencilerimizin Dijital Oyun Performansları

10.06.2021

OLEANNA

Yolu kesişen iki kişi, kariyerinin üst noktalarında bir eğitmen ve bir kursiyer. Aralarında geçmişte yaşanan istismar olayı ile ilgili olarak, mahkeme öncesi yüz yüze görüşmeye karar verirler. Sosyal medya aracılığıyla kamuoyuna da mal olmuş bu olayın akıbeti ne olacak?

Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü Yüksek Lisans öğrencileri sahnelediği bu oyunda, istismar, hak, adalet, özel hayatın gizliliği unsurlarını da sorgulayarak, seyircilerini bir uzlaşmanın tanıklığına davet ediyor.

“O küçük Antigone olmasaydı, hepiniz ne kadar mutlu yaşayacaktınız”

Yazan: David Mamet

Uyarlayan&Yöneten: Can Sertaç Adalıer

Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Ece Özinan

Oynayanlar: Merve Aşçıoğlu, Seyithan Korkmaz

“Oleanna” oyunu linki, 10 Haziran 2021 Perşembe günü yayınlanacaktır.

BİR EVLENME SÖZLEŞMESİ

Çehov’un “Bir Evlenme Teklifi” metninin ortaya koyduğu eleştiriler; bugünün metalarıyla, bir parça da gelecekten varsayımlarla yeniden ele alınarak, “Bir Evlenme Sözleşmesi” ismiyle bugünden geleceğe projeksiyon tutan ve sosyal medya üzerinden deneyimlenecek bir oyun olarak uyarlanmıştır. Oyundaki çatışmayı yaratan varlık kavramları güncelleştirilmiş; kentteki mülk/toprak kavramı ve günümüzde bir statü sembolü haline gelen metalar eleştiriye açılmıştır. Bununla birlikte bu uyarlama sosyal meydanın; bireyin kendi olarak varlığına, kişiler arası iletişime, insan ilişkilerine getirdiği sığlaşmayı ve dijitalleşmenin getirdiği hızı, dayatmaları ve ezber davranışları da tartışmaya açmaktadır.

Mary ve annesi Margarita, Mary’e uygun bir eş aramak üzere sosyal medya üzerinden ilan verir ve adaylarla dijital platformda görüşmek üzere bir yayın açar. Yayına hiç kimsenin katılmayacağını düşünmeye başladıkları anda eski komşuları İvan Mazutoff yayına katılır. Mazutoff, Mary ile evlenmek istese de eski komşular arasındaki bitmek bilmeyen üstünlük çekişmesi olayları içinden çıkılmaz bir noktaya sürükler.

Haliç Üniversitesi Konservatuarı, Tiyatro Yüksek Lisans Programı öğrencileri, ortaya koydukları bu uyarlamanın sürüklendiği dolaşık – trajikomik durumla bir güldürü ortaya koymaktan öte, izleyicilerin “anda” deneyimledikleri bir “bireysel sorgulama” başlatmayı amaçlamaktadır. Sahip olduğumuz “şeyleri” ne amaçla kullanırız? Bu “şeyler” bize ve çevremize ne ifade etmektedir? İletişim nedir? İlişki nasıl kurulur? “Evlilik” nedir? İnsanlar neden evlenir?

Yazan:  Anton Çehov   |   Uyarlayan:  Seyithan Korkmaz
Yöneten:  Merve Aşçıoğlu   |   Yön. Yard.:  Serenat Özel  |   Danışman:  Ece Özinan
Oynayanlar:  Can Sertaç Adalıer,  Hasan Ali Yıldırım,  Merve Aşçıoğlu,  Serenat Özel.

Haliç Üniversitesi Konservatuarı, Tiyatro Yüksek Lisans Programı öğrencileri tarafından, “Oyunculuk” dersi kapsamında hazırlanan “Bir Evlenme Sözleşmesi” 11 Haziran 2021 Cuma günü saat 17.30’da “@margarita_elena_stepanovna” ve  “@mary_stepanovna” instagram hesaplarından yapılacak canlı yayın üzerinden izlenebilir.